A mi kis családunk

A mi kis családunk

Az otthon melege

2019. december 20. - gchg

3 éve, pár hónappal azután, hogy beköltöztünk ebbe a házba, megvettük az első autónkat. És azonnal szembesültünk azzal a problémával, hogy nem tudunk beállni a garázsba, mert az egyik sarkában ott a kazán. A kazán, ami a maga idejében (20-25 éve) a csúcsminőséget képviselte: kijelzős, szuperintelligens, többféle üzemmódba programozható, négy belső és egy külső érzékelőn keresztül figyeli a hőmérsékletet, és ehhez mérten kapcsolja ki-be önmagát. Szerintem ha megfelelő sorrendben nyomogatjuk rajta a gombokat, képes megfőzni a vacsorát is. Erről megy a padlófűtés, a radiátorok, és ez fűti fel a 300 liter használati melegvizet is. Tényleg nagyon rossz helyen van: olyan szorosan kell beállni, hogy az autó és a kazán között alig öt centi a távolság, mire betoltatok. Majdhogynem vazelin kell hozzá. Ha nem tolóajtós autónk lenne, a középső sorból ki se lehetne szállni, annyira nincs hely. Természetesen vigyáztunk rá, átnézettük, karban tartottuk, kitisztíttattuk, és a szerelők agyondícsérték, hogy egy ilyen jó kazán még húsz évig elketyeg, nem érdemes lecserélni.  

img_20191220_083409.jpg

De ami elromolhat, az el is romlik. És minél bonyolultabb valami, annál könnyebben romlik el. Az első hibajelenségeket idén ősszel produkálta: a kijelzőn az látszott, mintha hirtelen nem látta volna egyik hőérzékelő adatait sem – és kikapcsolt. Akkor még egy sima áramtalanítás megoldotta a problémát - pont mint a hisztis Windows-nál az újraindítás -, és a kazán újra fűteni kezdett. Hogy aztán random módon leálljon újra, fél perc vagy két hét múlva. A szerelő szerint az elektromos panel a hibás. Csakhogy ez egy több, mint húsz éves Stiebel Eltron kazán, alkatrész hozzá alig van, ami van, az is nagyon drága, hozzáértő szerelő meg mint a fehér holló. Azaz NINCS. Ez a pont később még fontos lesz.

Gondolkodtunk a kazáncserében is, hogyne gondolkodtunk volna. Kérdésünkre a szerelő elmondta, hogy a kazán ára a legkisebb költség, 250-300 ezer Ft. De teljes kéménybélés-csere kell, meg egy csomó engedélyeztetés és bürokrácia, azokkal és a munkadíjjal együtt a költségek 900 ezer Ft körülre rúgnak. A másik nehezítő faktor az idő: sok az eszkimó, de kevés a fóka, akarom mondani, a kazánszerelő. Azonnal nem lesz szerelő, sokat kell várni, mire sorra kerülünk. A harmadik nehezítő faktor a papírmunka és az adminisztráció, de ha egyszerűsített kazáncserét akarunk (azaz nem tetetünk be nagyobb teljesítményű kazánt a réginél, és nem kell hozzányúlni a jelenlegi rendszerhez, gázcsövekhez, radiátorokhoz), akkor egy hónap alatt le lehet zongorázni az egészet. Ha minden rendben megy, talán decemberre be tudnának minket szorítani az ütemtervükbe. Azaz egy kazáncsere minimum három hónap, és közel egymillió forint. Ebbe azért nem ugrik bele azonnal az ember, ha nem muszáj.

Az utóbbi napokban egyre zajosabbá vált a kazán: induláskor sokáig molyolt, szívta a gázt, de nem lobbant be. Majd amikor végre belobbant, akkorát durrant, mint egy kisebbfajta robbanás. Hívtuk a szerelőt, szerinte lehet, hogy egyszerűen csak kormos a szikráztató, egy kompresszorral próbáljuk kitisztítani házilag, mert ő nem ér rá. Amíg működik a kazán, addig semmi baj, nincs életveszély.

Tegnapelőtt (december 18., szerda) aztán arra ébredtünk, hogy nincs fűtés. Újraindítás után sincs. Sőt, áramtalanítás után sincs. Bekapcsolás után halljuk, ahogy a szivattyú keringetni kezdi a vizet, de a láng nem lobban be sehogy, se halkan, se hangosan. Egy perc múltán aztán a szivattyú is leáll, és ennyi. Ismét telefon a szerelőnek: nem ér rá aznap, csütörtökön biztosan nem tud kijönni, pénteken talán, ha nem húzódik el a napja. De eddig minden napja elhúzódott, szóval ne nagyon reménykedjünk. (Később megtudtuk, hogy volt, amikor hajnal kettőig húzódott el, és reggel nyolckor kezdte újra.) Utána meg legközelebb január hatodikától dolgozik, addig ne is keressük.

És még ő volt a legkészségesebb. Ugyanis az összes többi szerelő a következő válaszokat adta: a) végig se hallgat, csak közli, hogy nem ér rá b) végighallgat, azután közli, hogy nem ér rá c) ja, Stiebel Eltron? Azzal nem foglalkozom, viszontlátásra.

Egyébként se könnyű manapság szerelőt találni, karácsony előtt pláne nem könnyű, de egy 25 éves, ritka kazántípushoz, ráadásul vidéken… Mint kiderült, ebben a városban összesen két szerelő van, aki valaha is foglalkozott Stiebel Eltron típusú gázkazánnal, és az a kettő sem foglalkozik már vele. Egyszerűen NEM. Se pénzért, se szerelemből, se könyörgésre. Volt, amelyik szerelő kíméletlenül, de legalább őszintén megmondta a telefonba: ha az a kettő nem vállalja, akkor ezen a környéken nincs SENKI. Ezzel telt el az egész szerdai nap. A barátaink beszálltak a gázkazánszerelő-keresésbe, kaptunk egy csomó telefonszámot, de sajnos mindegyiknél lukra futottunk. De addig is itt van négy gyerek, akiket nem hagyhatunk megfagyni, úgyhogy vettünk gyorsan egy olajradiátort, meg a barátoktól kaptunk kölcsön még kettőt. Végignéztük az áramrendszert, hogy hogyan tudnánk üzemeltetni egyszerre 3 nagyfogyasztót. Szerencsére a házunkban három különálló kör van, mindegyik egyenként elbír 13 ampert. Egy olajradiátor meg csak 9 ampert fogyaszt. Egy kis sakkozás és kísérletezés után (kiderült, hogy az egyik gyerekszobai konnektor nem azon a körön van, amin az ugyanabban a szobában lévő összes lámpa, hanem a másik gyerekszoba körén, és kiment az egyik biztosíték az egy körre dugott két radiátortól) végül viszonylagos melegben töltöttük az első központifűtés-mentes éjszakánkat: hatan összecuccoltunk a két gyerekszobában.

Csütörtökön aztán újraindult a telefonos kazánszerelő-kergető játék. Ismerős ismerősének az ismerőse csütörtök reggel kijött, és konstatálta, hogy ehhez a  kazánhoz tényleg nem ért. De legalább kijött. Aztán a férjem felhívta a Stiebel Eltron budaörsi központjának a számát, ahol választhatott a gépi menüből: háztartási kisgépek, hőszivattyús rendszerek, vagy operátor. Az operátor nem vette fel. A hőszivattyús rendszerek se vette fel. A háztartási kisgépek sokadik próbálkozásra felvette, de mint kiderült, ez egy külsős cég. Megadta az ügyvezető a mobilszámát. Az vagy nem csengett ki, vagy nem vették fel, de sokadik próbálkozásra végre sikerült elérni az ügyvezetőt is – aki megadta egy hozzáértő szerelő számát.

Aki végre tudott segíteni! Ismerte ezt a kazántípust. Kiderül, hogy ennek az ódon kazánnak van egy kéményseprő üzemmódja, amikor is a vezérlő panelt megkerülve, manuálisan a legmagasabb fokozatra kapcsolva, de BEINDUL és FŰT. Nem önműködő, szemmel kell tartani és nem szabad otthagyni, bár valószínűleg lekapcsolja magát, ha túl forró lesz a víz. Azaz a szikráztatónak jó eséllyel nincs baja. A pesti szerelő szerint vagy a vezérlő panel a hibás, vagy a panel kábelezése, vagy a gyújtóelektróda. Némi áramtalanítás és ki-bekapcsolás után ráadásul sikerült a kazánt normál üzemmódban is bekapcsolni, azaz most ismét az érzékelőkre támaszkodva kapcsolja ki-be önmagát és tartja megfelelő hőfokon a vizet, ráadásul robbanásos indulás nélkül. (Véleményünk szerint a Szentlélek tartja működésben a kazánt, Őt látjuk működni élő egyenes adásban.) Szóval már van rá reménységünk, hogy nem három olajradiátorral kell kihúznunk ezt a telet a 190 m2-es, galériás családi házban 4 kisgyerekkel, és nem fazékban kell melegíteni a fürdővizet, mint gyerekkoromban. Ez a telefonos segítség nagyon készséges és segítőkész volt, ráadásul azt is megígérte, hogy lejön Pestről vidékre (200+ km) még karácsony előtt (!!!), és alkatrészt is hoz. Ha azzal elketyeg a kazán a fűtésszezon végéig, utána a vezérlőpanelt ki lehet szerelni, és Pesten meg tudják javítani. De egy új panel is „csak” 140 ezer Ft, sokkal olcsóbb, mint egy új kazán.

Bár meggondolandó, hogy érdemes-e nagyobb összegeket ebbe a kazánba feccolni, amihez ennyire nincs se alkatrész, se szakember. Úgyhogy valószínűleg nem új 7 személyes autónk lesz állami támogatással, se szlovén tengerparti nyaralás, hanem ami pénzünk csak van/lesz, egy új kondenzációs kazánba fektetjük, amihez VAN SZERELŐ. Reménykedem benne, hogy „Az otthon melege” kazáncsere-program jövő tavasszal megint újraindul, és kaphatunk némi állami támogatást is a cseréhez. Nagyon jól jönne. És valószínűleg érdemes lesz vennünk egy fatüzelésű kályhát is, hogy ha minden kötél szakad (nincs áram, nincs gáz, kitör a harmadik világháború, vagy egyszerűen csak megint bedöglik a kazán) legyen alternatív fűtési lehetőségünk.

Tegnap a férjem odajött hozzám, és elmondta, hogy az utóbbi napok mire ébresztették rá. Az, hogy meleg van a házban és meleg víz folyik a csapból, az nem természetes. Az nem magától értetődő, az nincs meg magától. Azt el kell kérni minden nap, és hálát kell adni érte minden este. Kegyelemből élünk, minden nap.

Én is elmondtam neki, hogy egyszerűen annyit kértem, hogy küldjön Isten egy kazánszerelőt. És küldött. :) Valamint hogy abba kapaszkodom, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van. Ez is. (Róma 8:28) Biztos vagyok benne, hogy Isten ebből is valami jót fog kihozni a számunkra. Vagy azt, hogy közelebb kerülünk egymáshoz, és megtanuljuk értékelni az egyszerűbb dolgokat is. Vagy azt, hogy lesz egy új kazánunk, aminél ráadásul nulla a szénmonoxid-szivárgás esélye. Vagy valami mást. De hogy valamit, az biztos. Kíváncsi vagyok, Neki mi a terve. 

 

UPDATE:

A kazán vasárnap reggelre megint leállt, ezúttal végleg. Már a kéményseprő-üzemmódban sem indul be. Istennek legyen hála, hogy az a miskolci szerelő, aki eddig karban tartotta a kazánt, hétfőn délután (a szabadságáról) bejött és csodát tett: a pesti szaki telefonos távsegítségével sikerült beindítaniuk a kazánt (hajlítgatott valamit a gyújtóelektródán, és az nem tört el). Az most megint üzemel. Hogy meddig, azt nem tudni. Két ünnep közt a pesti szaki lejön, addig megpróbál alkatrészt szerezni, amivel a kazán elketyeg tavaszig. Január hatodikán pedig hívjuk a miskolci szerelőt ismét, hogy mérje fel a terepet és készítsen árajánlatot egy egyszerűsített kazáncserére. Így, hogy se alkatrész, se szerelő nincs ehhez a kazánhoz, felelőtlenség ezt üzemeltetni. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikiscsaladunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1815359826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása