A mi kis családunk

A mi kis családunk

Covid, második felvonás

2021. december 02. - gchg

Egyszer régen, amikor a mi kis családunkban még csak három gyerek volt, és mind a három egyszerre volt ovis, az oviban kitört a bárányhimlő-járvány. Hazahozta az egyik gyerek, két hétig vakarózott vele. Mire kigyógyult, elkapta a másik, újabb két hét. Utána jött a harmadik, szintén két hét. Majdnem kútba esett emiatt a balatoni nyaralásunk, nem sokon múllott; fertőző beteggel nem indulhattunk volna el. Miért nem tudtak egyszerre megbetegedni, hogy két hét alatt letudhattuk volna az egész betegséget? 

Most nagyon hasonló a helyzet. November 16-án, kedden pozitív lett Dávid gyorstesztje, szerdán Ádám gyorstesztje és Zsófi PCR tesztje. 10 nap karantén a betegeknek, plusz az oltatlan negatívoknak is (Veronika, Balázs), mivel szoros kontaktnak számítanak, és ilyen minőségben fertőzhetnek is. Vasárnap azonban az apjuk is tünetes lett, hétfő estére a szaglását, ízlelését is elvesztette (előbb azt hitte, hogy megromlott a kolbászos bableves, csak utána kapcsolt, hogy talán mégsem azzal van a baj).  Tesztet kértünk, amit csütörtökön vettek le. Közben egy hányós-fosós betegség is végigment a családon, csak hogy ne unatkozzunk. Két napig teát főztem ebédre ropival. Szombatra (november 27.) az EESZT-ből kiderült, hogy Gyuri is pozitív. Karantén újraindul a tünetmentes oltatlanoknak, a céldátum ezúttal november 4, szombat. Ha addig nem lesz újabb tünetes családtag, akkor másnap meg tudjuk tartani Ádám és Veronika összevont szülinapját családostul.

Nem volt ilyen szerencsénk. Kedden Balász is elkezdett köhécselni. Még aznap délelőtt letesztelte gyorsteszttel a gyerekorvos: egyértelműen pozitív. Újabb tíz nap karantén neki, és vele együtt a továbbra is tünetmentes Veronikának, aki őrjöngött frusztráltságában, de nincs mit tenni. Bármennyire kellemetlen tünetmentesen itthon, bezárva lenni, nagyon is hasznos óvintézkedés. Ennek hiányában hétfőn Balázs simán visszament volna oviba és összefertőzhetett volna bárkit, miközben kedden már pozitív tesztet produkált. 

841.jpg

Most itt tartunk. Nincs két ember, akinek egyforma lenne az immunrendszere, ez a mi családunkon gyönyörűen lemérhető. Én három Pfizerrel teljesen tünetmentes maradtam. A gyerekeken enyhe tünetekkel ment át a covid, Gyuri két Szputnyikkal és egy Pfizerrel megúszta egy férfináthával: némi hőemelkedéssel, taknyolással. Legjobban a szaglás- és ízlelésvesztés viselte meg, napokig alig evett emiatt. Három oltás mellett is megfertőződött és megbetegedett; bele se merek gondolni, mi lett volna, ha oltatlanul kapja el a covidot. Tavasszal (meg most ősszel is) rengeteg egészséges, alapbetegség nélküli, negyvenes családapát vitt el a betegség. :( Balázs még köhécsel, de van még másfél hete meggyógyulni. Ha több tünetesünk nem lesz, akkor a karantén jövő csütörtökön lejár. A gyerekek közben sokat vesztettek: Dávid iskolai közösségi napot, hajnali misét, a karácsonyra kihúzott osztálytársának való kedveskedést titokban, a kisebbek az óvodai, iskolai Mikulást, a karácsonyi műsorra való felkészülést, fogorvosi ellenőrzést. Zsófinak rengeteg gyógytornája, az egyéves státuszvizsgálata és egy kardiológiai vizsgálata maradt el az elmúlt egy hónapban. Ha nem lesz több beteg, akkor Balázs és Veronika november 16-tól december 9-ig, majdnem négy hétig lesznek itthon egyhuzamban. Veronika a Kréta alapján tanul, online vesz részt a jazztánc órákon, zeneórái egyáltalán nincsenek. Én kivagyok, mint az akciós liba, mert bolttól autószervízig mindent én intéztek egyedül, és a hányós-fosós vírus engem se kímélt, még egy hét után is vacakol a gyomrom. De mindannyian élünk, egyikünk se került kórházba, lélegeztetőre vagy a temetőbe, a nagyszülők se kapták el a gyerekektől még november 13-án, amikor a gyerekek náluk töltöttek egy délutánt, amíg mi bibliakörön voltunk. Ha Isten is megsegít, mindenki hamarosan felgyógyul, a karantén letelik, és december 12-én végre megüljük a decemberi szülinapokat is. 

 

UPDATE:

December 6-án megjött Ádám és Zsófi, majd 7-én Veronika számára is határozat, amiben otthoni karantént rendelnek el a számukra - most kapaszkodj meg - november 17-26 között. Megérteném, ha tértivevényes levélben küldték volna. De e-mailben érkezett. A családban elsőként, ráadásul gyorsteszttel igazolt Dávid karanténhatározatát a mai napig nem kaptuk meg, bár Dávid és Zsófi védettségi igazolványa december 13-án megérkezett. Az oltás működik, ezt tapasztaltuk. De hogy Magyarország is működik-e, afelől erős kétségeim vannak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikiscsaladunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8716771144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása